Zdrav život, zdrava kuća: zašto je bitno?

Do sada smo pričali o različitim pristupima zdravlju i zdravom životu – o prevenciji, prvoj pomoći, zdravoj ishrani, značaju redovne fizičke aktivnosti i svežeg vazduha. Ali, kako nam se bliži zima i hladno vreme, snegovi i kiše, vreme je da se okrenemo malo iznutra, da se posvetimo onome što nam hrani dušu ali i prostoru u kojem ćemo više vremena provoditi narednih par meseci.

I dok radite na tome da vam je imunitet jak tokom zime, da jedete dovoljno sveže hrane i dok pazite kako hodate po kiši i klizavom lišću, morate se setiti da i vaš životni prostor mora biti zdrav. Evo i zašto.

 

Smanjuje stres i zamor

Kada vam je kuća neuredna ili prenatrpana stvarima, vaše okruženje vas podsvesno podseća na posliće koje niste još završili a koji vas, neizostavno, čekaju.  To dodaje nivou stresa i ne dopušta vam da se odmorite i opustite, kako biste bili odmorni za te i mnoge druge poslove koji vas čekaju. Vaše oči nemaju mesto, odnosno pogled na nešto što će ih odmoriti. Poseban stres može biti i činjenica da u neurednoj gomili stvar ne možete naći ono što vam je u tom trenutku potrebno – što se često dešava pogotovu kad žurimo, zar ne? Nemojte zaboraviti da visok nivo stresa doprinosi pojačanju simptoma ostalih oboljenja (pa makar to bila i obična prehlada).

 

Umanjuju se simptomi alergija i astme

Tepisi, zavese i posteljina neumitno privlače prašinu, baš kao što i podrumi i garaže zadržavaju vlagu. U ovim površinama se skupljaju grinje, buđ, dlake (ljudske i kućnih ljubimaca) kao i ćelije epitela (kože) koje utiču na loš kvalitet vazduha u prostoru i time pogoršavaju simptome alergija i astme. Rešenje problema je naravno redovno održavanje čistoće prostora ali i provetravanje, ma koliko god da je hladno napolju.

 

Povećanje bezbednosti prostora

Iako bezbednost u domu možda nije prva asocijacija kada se priča o zdravom prostoru za život, ona zaista i jeste od životne važnosti. Padovi i požari su među vodećim uzrocima smrtnosti i povreda u kući. Zbog glatkih površina (poput parketa) ili stvari koje blokiraju prolaze može doći do povreda pri saplitanju koje nekada mogu biti ozbiljne, pogotovu kod starije populacije. Pritom, pri izbijanju požara (bilo kog uzročnika) višak razbacanih stvari kao i stvari koje blokiraju prolaze, mogu dovesti do bržeg širenja požara i problema pri evakuaciji.

 

Smanjenje širenja bakterija

Ljudi obično misle da je kupatilo prostor u kući gde se nalazi najviše bakterija. Netačno! U pitanju je – kuhinja. Kombinacija mesta gde se zadržava voda i bakterija koje dolaze sa ulaskom neoprane hrane (voća i povrća, a pogotovu mesa i ribe), kao i onih koje se zadržavaju na daskama, radnim površinama, sunđerima i krpama koje koristimo, može da dovede do trovanja hranom. Zato je neophodno redovno menjati sunđere i krpe, čistiti redovno adekvatnim sredstvima i dezinfikovati. Naravno, sve ovo važi i za održavanje higijene u kupatilu.

 

Bez buba i glodara!

Razne bube i glodari mogu dosta brzo da se namnože i izazovu niz ozbiljnih zdravstvenih problema. Oni sa sobom donose bolesti, bakterije, klice i alergije. Privlači ih hrana, a često se kriju po mračnim, prašnjavim ćoškovima i rupama. Preporučljivo je redovno zaprašivanje na godišnjem nivou, kao i adekvatno skladištenje hrane, bacanje đubreta i provetravanje prostora.

 

Zdrav frižider, zdravi vi

Kao što smo već zaključili, haotičan životni prostor podiže nivoe stresa. Isto važi i za frižider. Od namirnica koje u njemu držite (a koje vas inspirišu za, nadamo se zdrave, obroke koje pravite), do njihovog rasporeda i čistoće samog frižidera, ovo je još jedno veoma važno mesto u svakom domu koje može doprineti vašem zdravlju. Potrudite se da redovno izbacujete hranu kojoj je istekao rok trajanja, da odmah brišete ako vam se nešto prosulo, dobro zatvarate sve kutije i pakovanja ali i da napunite frižider zdravim namirnicama koje će pomoći da vaše telo bude zdravo i time, da se bolje osećate.