Zdrav dom, zdravi vi

Kada pričamo o zdravlju nekako se, logično, uvek fokusiramo na ishranu i fizičku aktivnost kao najbitnije faktore za održavanje dobrog zdravlja i prevenciju bolesti. Ali, okruženje u kojem boravimo takođe igra vrlo važnu ulogu. Kakav god stil života vodimo, jedan prostor je svima zajednički – dom.  Zato je bitno da i vaš dom bude zdrav. Evo par jednostavnih predloga kako vaš dom može da pomogne vašem zdravlju.

 

Pročišćivač vazduha

Možda najvažnija stavka na putu ka zdravom životnom prostoru je kvalitet vazduha koji u njemu udišete. Gradsko zagađenje i suv zimski vazduh dosta utiču na zdravlje disajnih organa. Sitne čestice mogu da dopru do pluća, ali i do srca, i da izazovu probleme sa funkcijom ovih organa. Preporučuju se pročišćivači vazduha u svakom domu koji će pročistiti štetne čestice kako bi što zdraviji vazduh stizao do vaših pluća.

Takođe, hladan vazduh tokom zime kao i duži boravak u zatvorenom (i ponekad neprovetrenom prostoru) isušuju kožu baš u ovom periodu. Ako imate ovaj problem, kupite ovlaživač vazuha, onu malu kutiju od keramike u koju se stavlja voda a stavlja se na rebra od radijatora. Kako voda, zagrejana toplotom radijatora, isparava ona unosi dovoljno vlažnosti u vazduh te vaša koža (ali i sinusi!) neće patiti.

 

Mirisne sveće, ali od sojinog ili biljnog voska

Možda zvuči šašavo da tražite baš ovakve sveće (da, ima ih na našem tržištu) ali najnovija studija stručnjaka sa državnog univerziteta Južne Karoline je otkrila da se u parafinskom vosku kriju mnogi toksini (kao što su benzin i toluen) koji tokom paljenja sveće isparavaju u vazduh vašeg doma. Parafinski vosak nastaje obradom nafte, a fitilj ima olovno postolje. Za razliku od njih, ekološke sveće od sojinog ili biljnog voska gore na nižoj temperaturi čime se smanjuje količina čađa pri gorenju. Takođe, proces njihove proizvodnje je potpuno prirodan, a fitilj je pravljen od pamuka. Zato, ako želite zdraviji izbor za dobar miris vašeg doma, sveće od sojinog ili biljnog voska su pravi izbor za vas.

 

Birajte proizvode za čišćenje pravljenje od prirodnih sastojaka

Navikli smo da nas u prodavnici čeka široki asortiman najrazličitijih sredstava za čišćenje svih mogućih površina, fleka i masnoća. Još možete da birate da li želite da vam kuća miriše na lavandu, okean, limun ili borovu šumu. Ali, sva ova čarobna sredstva puna jakih hemikalija mogu da naškode vašem okruženju. Naučno je dokazano da toksične, kancerogene hemikalije u proizvodima za čišćenje mogu izazvati niz zdravstvenih problema od napada astme ili iritacije kože, pa sve do trovanja i mnogo ozbiljnijih posledica. Zato, razmislite o tome da se vratite prirodnim sastojcima koje su naše bake koristile – od sirćeta, sode bikarbone, sapuna, limuna i vode mogu da se naprave sredstva koja isto čiste sve površine i uklanjaju fleke, ali su mnogo zdravija. Ne zaboravite samo da saznate šta je bolje za koju površinu i u kojoj razmeri treba mešati ove prirodne sastojke.

 

Za dobar san, kontrolišite osvetljenje

Verovatno ste već slušali o lošem uticaju dugog boravka pred svetlima ekrana monitora, tableta, telefona i televizora. Znate da ova vrsta svetla dosta opterećuju oči, da treba da ograničite gledanje u ekrane i izbacite ih iz prostora koji vam služe za odmor i opuštanje, poput spavaće sobe.

Ali, takođe je vrlo bitno da prilagodite prirodno i veštačko svetlo u vašem domu. Izaberite boju (žutu ili belu) i jačinu sijalica koja vam najviše odgovara kako bi se vaše oči odmorile. Posebnu pažnju posvetite spavaćoj sobi. Kako biste kvalitetno spavali, vaš prostor mora biti adekvatno zamračen zavesama ili roletnama. Ako vam i dalje smeta svetlo sa ulice, možete koristiti i masku za spavanje. Manjak i loš kvalitet sna mogu dovesti do niza zdravstvenih problema poput gojaznosti, povećanog nivoa stresa, gubitka pamćenja i duševnih oboljenja.

 

Sredite špajz, zamrzivač i frižider

Jednostavno je – ako u kući imate nezdravu hranu, nećete se zdravo hraniti. Zato izbacite svu prerađenu hranu, slatkiše i gazirana pića i zamenite ih svežim voćem, prirodnim sokovima i ostalom zdravom hranom. Biće vam lakše da se pridržavate zdravog načina ishrane i odolite iskušenjima ako se okružite zdravim izborima. Kornel Univerzitet iz Sjedinjenih Američkih Država je čak uradio naučnu studiju i došao do dobrog i vrlo logičnog zaključka – ljudi koji su u kuhinji držali gazirana pića i masnu hranu su bili manje zdravi i više izloženi riziku od gojaznosti, od onih koji su u kuhinji držali voće.

 

Zasadite biljke i nabavite psa

Nije važno da li živite u velikoj kući ili garsonjeri, da li znate i imate vremena da se o biljkama brinete, uticaj zelenila na smanjenje nivoa stresa je dobro poznato. Mnogi pobornici baštovanstva za ovu aktivnost tvrde da ima skoro pa iste efekte kao meditacija. Raspitajte se kod iskusnijih poznanika ili na pijaci, koja vrsta biljke najbolje odgovara vašem prostoru i načinu života.

A možda je konačno došlo i vreme da usvojite psa. Osim što ovim putem stičete najboljeg prijatelja, pas može pozitivno da utiče na vaše dobro raspoloženje. Redovne šetnje sa vašim ljubimcem su dobre za vašu opštu fizičku formu, a takođe doprinose smanjenju krvnog pritiska i rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

 

Bez prašine, molim!

Koliko god se trudili i redovno čistili, prašina se uvek vraća a ponekad imamo utisak – i sa osvetom! Ako vam dođe da odustanete od ove borbe setite se da hronična izloženost česticama prašine i grinju može da pogorša simptome alergije i astme. Zato nemojte zaboraviti da provetrite posteljinu i istresete jastuke, da redovno usisavate, da prebrišete police za knjige, ćoškove prostorija i ispod kreveta i stolova.

 

Prečistite vodu

Redovno se poteže pitanje da li je voda iz česme zdrava za piće. To naravno zavisi od mesta prebivališta (grada, ali i lokacije vašeg doma u njemu) i stanja cevi kojima voda stiže u vaš dom. Zbog ovih faktora, voda u vašoj slavini je sigurno drugačijeg sastava neko ona koja je data na analizu u rezervoaru. Iako se velika postrojenja bave prečišćavanjem ove vrste vode, u njoj se i dalje mogu naći olovo, pesticidi, hlor i pojedine bakterije.

Sa druge strane, flaširana voda ima svoje probleme – skupa je na duže staze i plastika koja se tako brzo koristi i odbacuje, ako se ne reciklira dosta je loša za naše okruženje. Takođe, u zavisnosti od uslova i vremena koliko je voda provela u plastičnoj flaši, ta ista plastika može da „procuri“ u vodu i zagadi je na taj način.

Kompromisno rešenje može biti – filter za vodu, da li onaj koji se dodaje na slavinu ili bokal, svejedno je. Ovim putem ćete moći da još jednom profilterišete vodu iz česme i uklonite preostale konaminate, a pritom ćete pomoći očuvanju naše planete jer ćete imati manje plastičnog otpada.

 

Izbegnite plastiku i izaberite staklo

Plastične posude za odlaganje hrane ne traju dugo. Promene temperature, od frižidera do mikrotalasne ili mašine za pranje sudova, utiču na deformisanje same posude i promenu sastava same plastike. Toksične hemikalije u plastici mogu da utiču na vaše zdravlje a posebno mogu da naprave haos u hormonalnoj ravnoteži vašeg tela. Pritom, ova vrsta plastike se retko reciklira i samim tim utiče na zagađenje našeg okruženja. Umesto plastičnih, mnogo bolji i zdraviji izbor za vas su posude od stakla. One će vam trajati večno, a vi i vaše okruženje ćete biti zdraviji.