Bezbednost pri prazničnom ukrašavanju doma

Praznici nam stižu!

Počela je sezona slava, približavaju se Nova godina i Božić, pa je došao i trenutak da ukrasite svoj dom za predstojeće praznike. Praznici su vreme kada se porodica okuplja u toploj atmosferi oko bogate trpeze, kada se daju i dobijaju pokloni, kada se smeje, priča i šali. Ako ste se već potrudili oko ukrašavanja, kuvanja i kupovine poklona bilo bi šteta da se atmosfera u koju ste uložili toliko truda, pokvari zbog sitnice koju ste mogli da sprečite. Činjenica je da veliki broj ljudi tokom praznika završi kod lekara usled povreda, preloma, padova, opekotina i rana koje su mogle da budu izbegnute. Zato, želimo da vam skrenemo pažnju na nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju kako bi vaš topli dom bio što bezbedniji ove praznične sezone.

Struja

Kada dodate svetleće, šarene lampice na jelku i po prostoru, to opterećuje instalacije u vašoj kući. Dobro proverite štekere, produžne kablove i žice svih lampiona i lampica. Ako neka žica viri ili je vidljivo oštećena, odmah zamenite ceo niz lampica, jer ovo predstavlja veliki rizik. Loše instalacije i oštećene lampice i lampioni mogu da izazovu varnice i požar. Takođe, iako divno izgledaju tokom noći, nemojte ih ostavljati upaljenim jer em ih ne vidite dok spavate, em predstavljaju rizik od požara.

Jelka

Prirodnu jelku držite dalje od izvora toplote poput peći i radijatora. Kako se njene iglice vremenom isušuju, predstavljaju sve veći rizik od požara. Zato je bitno da jelku takođe redovno zalivate kako bi se iglice što sporije sušile. Ako imate veštačku jelku, obratite pažnju na materijal od kog je napravljena jer je dosta veštačkih materijala lako zapaljive vrste. Zato obratite pažnju i kada kupujete veštačku jelku. Iako ima primamljivo jeftinih, nekada je ipak bolje opredeliti se za skuplju, a kvalitetniju jelku, jer će tako i vaš dom biti bezbedniji.

Ukrasi

Ukrasi su sjajan način da vaša jelka i cela prostorija ožive prazničnim duhom. Samo ukrašavanje predstavlja divnu aktivnost za celu porodicu, pogotovu njene najmlađe članove. Ali ipak, ako u kući imate decu ili ljubimce, postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju. Naime, stakleni ili lako lomljivi ukrasi nisu pogodni za klince i ljubimce koji vole da pipkaju sve pred sobom jer postoji velika šansa da će ukrasi pasti i polomiti se. Takođe, sa ukrasima od prirodnih materijala poput kokica, raznih ljuski, lišća i šišarki, kao i vrlo sitnim ukrasima uvek postoji opasnost da ih, dok vi ne gledate – neko pojede. Zato birajte krupnije ukrase i kačite ih na više grane.

Takođe, ako ukrašavate više delove jelke ili samog stana, te morate da stanete na merdevine, da se istegnete ili nezgodno savijete, zamolite člana porodice da vam se nađe pri ruci. Dovoljan je samo trenutak nepažnje, da dođe do pada i preloma koji će vam sigurno pokvariti praznike, a naravno i ugroziti zdravlje.

Hrana

Bogata trpeza je sastavni deo svakog slavlja. Nema većeg užitka nego kada se, posle dugotrajnog i mukotrpnog spremanja, koje u nekim domaćinstvima traje i po nekoliko dana, cela porodica okupi oko stola i sa zadovoljstvom uživa u pažljivo pripremljenoj hrani. Naravno, obratite pažnju da su vam uslovi u kojima spremate hranu optimalni tj. da vam je kuhinja čista pogotovu pri pripremi različitih vrsta jela (mesa ili ribe), kao i da skladištite spremljenu hranu na pravilan način – sve to kako biste izbegli da se hrana pokvari i loše utiče na stomake članova vaše porodice. Pošto već toliko pričamo i pišemo o zdravoj hrani, razmislite i da isprobate nove recepte i neke stare, poznate sastojke zamenite zdravijim. Takođe, ako imate kućne ljubimce, podsetite ljude oko vas šta vaši psi i mačke smeju, odnosno ne smeju da jedu. Ljubimci su uvek veoma raspoloženi za sve ostatke obroka ili mrvice koje ostanu posle, ali kao odgovoran vlasnik, sigurno već znate da ne smeju da jedu oštre kosti, slatkiše, mahunarke ili suviše hleba.